Våra smaker – en smak av historien – ”a taste of history”

När vi bestämt oss för att öppna chokladverkstad med butik på Fjäderholmarna, insåg vi snabbt att vi ville hylla öns långa och fascinerande historia i vårt sortiment av praliner och chokladkakor. Vår vision blev att erbjuda ”a taste of history”. Fjäderholmarna bär på en lång, fascinerande historia som vi har låtit inspirera oss när vi skapar våra unika praliner, bräck och chokladkakor. Vi börjar vår smakresa med sju unika grundsmaker – alla födda ur historiska händelser som satte Fjäderholmarna på kartan. Smakresan börjar med åren 1670, 1809, 1821, 1882, 1910, 1985 (mörk 85% ej i bild) och 2016. Varje smak är mer än bara en smaksättning – den är en tidsresa, en inbjudan att utforska och upptäcka de historier som format Fjäderholmarna och oss. Vågar du smaka på historien?

Chokladkakorna med smaker inspirerade av Fjäderholmarnas historia

Havssalt – år 1670

Fjäderholmarna har en lång krogtradition som sträcker sig flera hundra år tillbaka. Redan i slutet av 1600-talet fanns en krog markerad på kartan, där skärgårdsborna kunde stanna för en välbehövlig paus på sin roddtur mot staden. Gästerna sökte oftast något stärkande att dricka snarare än den mat som erbjöds. Då var det fisk som saltades, idag är det chokladen vi saltar.

Earl Grey Citron – år 1809

Fjäderholmarna har bytt namn och ägare många gånger. När sockerbrukspatron Eurenius äger öarna döper han om dem till ”Lilla Brittanien”, öarna kallar han England, Skottland och Irland. Patronens troliga passion för EarlGrey-te förhöjer vi med citron och honung.

Kaneläpple. År 1821

Kaneläpple – år 1821

Lördagar är det marknad i staden och skärgårdsbefolkningen ska sälja fisk till stadsborna. Sjökrogen på Fjäderholmarna är den givna träffpunkten på sjövägen till Stockholm. Här äter, dricker och dansar man på fredagskvällarna och roar sig med kryddiga kärleksaffärer och saftiga slagsmål. Kryddigt och saftigt – precis som kanel och äpple.

Söt apelsin. År 1910

Söt apelsin – år 1910

Stora Fjäderholmens södra udde finns ett utsiktstorn som byggs till och ut till restaurang ”Grand Restaurant Bellevue”. Belvederen är en sofistikerad restaurang med plats för drygt 500 gäster. Här är det flott, man serverar moderna rätter och söta desserter och dansar till den senaste musiken på utedansbanan. Gästerna är stadsbor som reser till ön med ångbåt. Belvederen rivs 1940. Men den söta apelsinen fyller vi nu i en pralin.

Kryddat brännvin – år 1881

Brännvinskungen L O Smith utmanar de kommunala brännerierna med sitt ”tiodubbelt renade” brännvin med mindre finkelhalt, och Stockholms stad försöker med alla medel att sätta stopp för honom. Det så kallade ”Brännvinskriget” bryter ut i Stockholm, och Smith flyttar försäljningen till Fjäderholmarna som då var utanför stadens gräns. Kunderna lockas dit med gratis båtresor flera gånger om dagen. Under tio intensiva månader säljs över 1,5 miljoner liter brännvin på Fjäderholmarna. L O Smith är skaparen av Absolut rent brännvin, som senare blir känt som Absolut Vodka. Vår brännvinspralin kryddad med anis och fänkål ska inte bitas av.

Whiskykola – år 2016

Fjäderholmarna Choklad startar tillverkning och butik på ön i Mackmyras fd whiskyprovningsrum. Här tillverkar vi handgjorda praliner, bräck och kakor av kvalitetschoklad i smaker med anknytning till Fjäderholmarnas spännande historia. Självklart för vi whiskytraditionen vidare och smaksätter med Mackmyra Svensk Ek – och hemkokt kola för att det är så underbart gott.